Ishrana školske dece

  • 0 comments
pravilna-ishrana

Ishrana školske dece ne razlikuje se mnogo od ishrane odraslih. Ipak, postoje određene posebnosti, na koje treba obratiti pažnju.

deca i ishrana

Dečja hrana treba da bude raznovrsna. Za decu istog uzrasta potrebe za pojedinim hranljivim materijama mogu biti različite. To zavisi od: brzine rasta, telesne težine, pola, fizičkih aktivnosti.

piramida-ishrane

Pri sastavljanju dnevnog jelovnika roditelj treba da uvaži i želje deteta. Jelo treba da sadrži: ugljene hidrate, masti, belančevine, vitamine i minerale. Zbog toga je neophodno da dete pojede i onu hranu, koju manje voli. Topla jela su privlačnija kada su hladni dani, a hladna jela prijaju u dane sa visokom temperaturom.

Školsko dete traži više hranljivih materija za fizičku aktivnost nego za rast. Za aktivnost je veoma važno da deca piju dovoljno vode, a posebno leti. Nedovoljan unos vode ne može se nadoknaditi unosom drugih namirnicama (sok, sladoled, ledeni čaj…).

jabuka

Pripremljena jela treba deci da privuku pažnju izgledom, bojama, mirisom, dilovizijom, ukusom, kao i načinom serviranja.

Obroci treba da su ustaljeni: tri glavna obroka (doručak, ručak, večera) i dve užine. Poželjno je da dete jede svakog dana u isto vreme:

Obrok:      Doručak         Užina           Ručak             Užina           Večera

Vreme:         7h                   10h            13 – 14h             16h          19 – 20h

Doručak je bitan u ishrani dece, jer znatno utiče na psiho-fizičku kondiciju i paspoloženje. Bitne su namirnice, koje sadrže ugljene hidrate, integralni hleb, mleko, musli, jaja, jogurt, mladi sir…

Ručak treba da bude lako svarljiv, te da ne opterećuje organe za varenje. Obavezna je salata od svežeg povrća i sira.

Večera treba da je lagana: čorba od povrća, zelena salata, jogurt, mleko…

Užina treba da bude sveže voće ili nešto drugo bez dodatka šećera. Slatkiše ne bi trebalo davati, jer smanjuju apetit.

uzina

Ishrana školske dece može biti nepravilno isplanirana, bilo da je reč o nedovoljnoj količini ili da je hrana preobilna. Posledice nepravilne ishrane su: blaga ili srednja neuhranjenost, gojaznost, anemija, sporiji rast, smanjeni imunitet, zubni karijes. Navike u ishrani dece često su u vezi sa navikama roditelja. Deca gojaznih roditelja često i sama postaju gojazna.

 

dr Dušanka Petrović

Share Social

About the Author: kucaznanja