Kako izabrati školsku torbu

  • 0 comments
skolska-torba

Izbor đačke torbe ili ranca je veoma važan momenat pre početka školske godine, a posebno za budućeg đaka prvaka.

Pre kupovine potrebno je da sami obiđete nekoliko prodavnica, da biste se upoznali sa ponudom. Zamolite prodavca da Vam objasni karakteristike svakog modela, a Vi ćete konačnu odluku doneti u zavisnosti od funkcionalnosti torbe i uzrasta deteta, ali i od finansija.

ranac-za-skolu-spirit-horse-metalna-kopca-set-405791

U kupovinu je potrebno da povedete i dete. Trenutak kupovine đačke torbe je za đaka veoma važan. Dete se poistovećuje sa svojom torbom; ona postaje njegov/njen identitet. Pored torbe Vaše dete će sigurno želeti da kupi i pernicu, pribor i sveske sa slikom kao na torbi. Veoma je važno da pre odlaska u kupovinu obavite razgovor sa detetom. Obratićete pažnju na njegove želje, ali ćete otvoreno reći na šta mora da se obrati pažnja kada se bira torba. Ako je finansijski momenat bitan, napomenućete detetu da se i na to mora gledati. Tek tako pripremljeni možete krenuti u kupovinu.

skolska-torba

Funkcionalnost torbe

Torba treba da odgovara potrebama deteta. Poželjno je da ima nekoliko manjih pregrada, u kojima će dete držati pernicu, ključ, užinu. U spoljnjem delu bi trebalo da postoji pregrada od mreže za flašicu sa vodom. Potrebno je da ima dve odvojene veće pregrade za sveske i knjige.

Boja

Torbe ne bi trebalo da su svetlih boja, ali svakako ne ni da su tamne. Ostavite da boju izabere Vaše dete. Međutim, treba obratiti pažnju da li torba ima fluorescentne boje sa strane, koje se koriste u bezbednosne sfrhe u saobraćaju!

Oblik

Čvrst okvir bolje definiše oblik, čime se i bolje pakuju knjige.

skolska-torba

Veličina

Ovo je razlog zbog čega dete treba da pođe u kupovinu. Torba mora da bude lagana. Ne sme da prelazi 10% težine deteta. Treba imati u obzir da, dok napuni torbu knjigama, sveskama, užinom i svim ostalim potrebnim sitnicama, da će torba imati približno 5kg. Torba je najčešći uzrok krive kičme.

Torba ne sme da steže ili da klizi. Bićete sigurni da odgovara ako prijanja uz kičmu i bokove. Ne sme da viri preko ramena.

Roditelji greše kada kupuju veću torbu, da bi trajala više godina. Na taj način je veće opterećenje kičme, i to u donjem delu leđa i karlice.

Deca vole torbe sa točkićima, koji mogu da olakšaju korišćenje torbe. Ipak, treba misliti i na kišu i sneg, te se preporučuje kupovina torbe sa točkićima koji se skidaju.

Cena

Danas ima toliko modela torbi, da ćete sigurno naći ono što odgovara Vašem budžetu. Ipak, sa ovom temom najbolje da završite kod kuće, kako ne biste izazivali pažnju u prodavnici.

Kvalitet

Torba se ne kupuje svakoga dana, te je veoma važno da se ne štedi na kvalitetu. Torba treba da je čvrsta i jaka, materijal treba da je nepromočiv, rastegljiv i čvrst. Posebno treba da su ojačani donji deo, kao i delovi sa strane.

 

lrh2ckqfwtdz

 

Kroj

Naramenice treba da su jake i široke, postavljene sunđerima, kako ne bi žuljale dete. Kaiševi treba da su podesivi: po potrebi da se zatežu ili popuštaju.

U prednjem delu je potrebno da postoje kaiševi, koji se kopčaju oko stomaka, čime se težina jednim delom prenosi sa kičme na prednji deo.

Leđa bi trebalo da su postavljena mekanim materijalom.

Ručka, takođe, treba da je postavljena, te da odgovara anatomiji ruke.

Šnale i kopče treba da budu zaobljene, kako ne bi izazivale povrede.

 

Želimo Vam da kupovina torbe ili ranca bude zadovoljstvo i Vama i Vašem detetu!

 

kupovina-školske-torbe-ili-ranca

 

 

 

Share Social

About the Author: kucaznanja