Obrazovanje mladih za ljudska prava

  • 0 comments
prava - sloboda

Sagledavanje stanja

 Jedna od vodećih nevladinih organizacija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, sagledava stanje ljudskih prava u ukupnom društveno – ekonomskom i političkom kontekstu zemlje.

 

Na današnjoj prezentaciji predstavljen je priručnik ’’Obrazovanje mladih za ljudska prava’’, namenjen nastavnicima srednjih škola, kao i zaposlenima u organizacijama civilnog društva, koji su aktivni u oblasti neformalnog obrazovanja.

 

Srednjoškolci uključeni u projekat

Priručnik je nastao u okviru projekta ’’Škole ljudskih prava za mlade’’. Cilj ove škole, kako je danas istaknuto, jeste upoznavanje srednjoškolaca sa teorijom i idejom ljudskih prava, sa principima demokratije, tolerancije, solidarnosti, nenasilne komunikacije, kao i podsticanje razvoja kritičkog mišljenja kod mladih.

 

Jelena Džomić, urednica pruričnika, član Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, istakla je da posredstvom ove institucije teže osnaživanju mladih osoba za poštovanje ljudskih prava i integraciju prakse zaštite ljudskih prava i njihovom svakodnevnom zajedničkom životu.

 

Edukativne radionice

Tamara Tomašević, psihološkinja i član Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji od 2003. godine, istakla je važnost učestvovanja u radionicama, kroz koje se mladi intelektualno i moralno uzdižu.

 

Maja Žilić, predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava, govorila je o aktivnostima, koje su održane u ovoj godini. U okviru tih aktivnosti centralno mesto su zauzela pitanja, koja se tiču prava slobode mladih, lokalni problemi, kao i problemi LGBT populacije.

 

Našu pažnju privukla je radionica ’’Suočavanje sa prošlošću’’, čiji su fenomeni prisutni i danas. Suočavanjem sa samom prošlošću radimo na vrednovanju multikulturalnosti, ali i prihvatamo prošlost kao deo našeg entiteta, bez obzira da li smo bili direktni učesnici.

 

Studenti Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini,

Veljko Jovanović

Valentina Mladenović

Smiljka Brestovac

Milica Stepanović

Marija Milutinović

 

Share Social

About the Author: kucaznanja