Polazak u skolu

 • 0 comments
Prvi_razred_1

POLAZAK DETETA U ŠKOLU je veoma značajan događaj u detinjstvu i predstavlja veliku promenu i za dete i za roditelje. Ovaj događaj predstavlja spremnost deteta da prihvati nove obaveze i spremnost roditelja da mu u tome pruže podršku na pravi način.

19371_stock-photo-mother-helping-her-s-young-daughter-prepare-to-school-isolated-on-white-in-studio-side-view-shutterstock_4574953_if

Sa detetom treba započeti razgovor par meseci pre početka školske godine sa ciljem da se škola predstavi kao mesto gde ih čekaju nova znanja i novi prijatelji. Tek kada usvoje takvu sliku o školi, deci će biti lakše da private činjenicu da se u školi sedi u školskoj klupi, te da je potrebna koncentracija na neku aktivnost, disciplina… U školi dete obaveze mora da ispunjava, ali će pri tome steći mnogo drugova i naučiti puno korisnih stvari. Dete treba odvesti u skolu, u koju će ići, i treba iskazati pozitivno mišljenje o školi. Ako će dete ići samo u školu, treba uvežbati put do škole, naučiti ga da koristi ključ od stana i dogovoriti se kako će ga držati dok je u školi. Dete treba da zna adresu na kojoj stanuje i brojeve telefona roditelja.

Roditelji treba da sačuvaju par dana godišnjeg odmora za prve školske dane deteta!

slider-roditelji-u-trendu

Treba na vreme i postepeno prilagoditi ritam spavanja i obroka, naučiti da se dete samo oblači, vezuje pertle, obuče jaknu, stavi kapu. Dete treba da usvoji pravilne higijenske navike, da ide samo u toalet, da opere ruke posle toaleta ili pre jela.

Treba podsticati dete da izgovara pravilno glasove, da se razgovetno izražava, da samostalno priča. Postepeno treba navikavati dete na duži rad u sedećem položaju, prelistavanje slikovnica, crtanje, bojenje… Treba naučiti dete da pravilno drži olovku, da koristi gumicu, rezač, makaze. Zajedno sa detetom pripremiti stvari za školu.

Neka dete samo izabere ranac za školu, sveske, olovke, bojice i ostali pribor koji mu se dopada!

pribor za rad

Učite dete da voli svoje drugove, da ih poštuje i da se igra sa svojim vršnjacima.

Ostavite detetu vremena da se igra, jer polaskom u školu igra se ne isključuje, već samo dobija drugi oblik. Pohvalite dete kada nešto dobro uradi i kada se trudi. Podstičite dete da bude ponosno zato što kreće u prvi razred.

Većina dece već zna da čita i piše pre polaska u školu, ali nije bitno ako i ne zna. Treba poboljšati detetove veštine slušanja i pamćenja onoga što je čulo pre polaska u školu. Čitajte detetu priče i stanite pre kraja, pitajte kako se završava priča. Kada vam dete ispriča kraj, pročitajte pravi kraj priče. Čitajte dečje pesme u kojima ima rime i gde se ponavljaju iste reči.

Pričajte detetu o pojmu broja, time što ćete prebrojavati stvari u okruženju: igračke, voće, stepenice, knjige… Pokažite detetu brojke na satu i objasnite mu na koji način se meri vreme. Isto možete da uradite na kuhinjskoj vagi, kada ćete meriti sastojke za jelo.

Takođe možete početi sa predstavljanjem karte sveta: pokažite mu gde se nalaze zemlja i grad u kojem živi. Predstavite kontinente, države, zastave zemalja, rase ljudi, životinje, vremenske prilike, po čemu je neki kraj poseban. Neka dete odabere lokacije, koje bi volelo da poseti. Nakon toga, ponovite sa detetom ono o čemu ste pričali.

Učite dete o istoriji na taj način što ćete mu ispričati porodičan istorijat i kada je i kako ono došlo na svet. Usmerite dete na prošlost članova porodice koje poznaje. Posle toga mu pričajte o različitim događajima, predstavite mu koncept vremena, nečega što se dogodilo odavno i onoga što se dogodilo juče. Predstavite mu poznate istorijske ličnosti, koje su obeležile jedno vreme.

zajednicko-vreme-dece-i-roditelja

Bitno je pre polaska u školu:

 • Detetu stvoriti pozitivnu sliku o sebi
 • Stvoriti radne navike
 • Razviti kulturno – higijenske navike
 • Primeniti vežbe pažnje
 • Razviti sposobnost opažanja – podsticeti decu da detaljno pričaju o svemu što vide
 • Vežbati koncentraciju, ali koja ne mora da bude duža od 15 minuta
 • Uputiti dete da se ponosi uspehom, ali i da se nosi sa neuspehom
 • Da pomaže drugarima i deli sve sa njima
 • Da zna da se pridržava pravila
 • Da sa upornošću završava započeto
 • Da zna rešavati probleme i sukobe
 • Da zna da se zauzme za sebe

 

       dr Dušanka Petrović

Share Social

About the Author: kucaznanja