Značaj muzike u razvoju dece

  • 0 comments
Muzika-muzicki-studio-deca-muziciraju

Od davnina se smatralo da muzika oplemenjuje čoveka i čini ga jačim i sigurnijim. Kod male dece prvi susret sa muzikom jeste pevušenje majke dok ga doji.

Uticaj muzike na decu je veliki. Muzika zbližava decu, čini ih komunikativnijom, a njihove socijalne sposobnosti bivaju temeljnije uz muziku.

Muzika jeste jedan vid umetnosti, ali smatra Ivana Matijević, dugogodišnji muzički pedagog u MŠ ”Stanković”, da se muzikom pojačava proces učenja. U radu sa mladim talentima, ova profesorka je zaključila da muzika pokreće decu na akciju, a vremenom misao im postaje izražajnija.

Kada je pokrenula sada već tradicionalni ”Šopen – fest” (2012), prof. I. Matijević je svojim đacima sugerisala da samo disciplinovanim radom mogu doći do podijuma. Strpljenje je upravo jedna od važnih osobina, koje se kale uz pomoć muzike.

Zbog toga su Mudre sove i Ivana Matijević došli na ideju da se na poseban način posvete razvoju dece, tako što će otvoriti Muzički studio za najmlađe.

Kada zazvoni poslednje zvono u radnoj nedelji, kada se svi uželimo odmora i slobodnih altivnosti, tu je Raspevani petak da razgali decu i motiviše ih na još jednu akciju. Ovaj otvoreni čas muzike je rezervisan za slušanje kompozicija, usvajanje novih pesama, ali i za učenje igara. Prisutni đaci se mogu obratiti prof. Ivanu za pomoć i kada je u pitanju školsko gradivo.

Za one koji žele da nauče više, osmišljene su Kreativne radionice. Subotom pre podne bi se deca okupljala u prijatnom ambijentu boravka ”Mudre sove”, te se na muzičkim primerima upoznavali sa kompozitorima i različitim muzičkim žanrovima. U planu je da deca prave instrumente, vežbaju ritam, formiraju muzičke grupe.

Na kraju jednog ciklusa napravio bi se koncert sa grupama.

Četvrta subota u mesecu je rezervisana za koncerte ”Mala škola bon tona”, koja se održava na Kolarcu, a za polaznike radionica ulaz bi bio besplatan.

Za učenike, koji pohađaju neku od muzičkih škola, ili za one koji žele da nauče da sviraju, ovde se organizuju individualni časovi klavira.

Share Social

About the Author: kucaznanja